BKZS - Belgische Klub voor Zwitserse Sennenhonden

Erkende rasclub voor Appenzeller, Berner, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhond - K.K.U.S.H. nr 720

×

Fout

Fout bij het laden van de menu's: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND falang_content.published=1 AND falang_content.reference_id IN(101,219,108' at line 4

De pup in huis

Wat moet u aanschaffen?
Natuurlijk hebt u alles wat uw puppy nodig heeft al ruim op tijd in huis gehaald. Als het goed is, heeft de fokker u al doorgegeven wat zijn puppy's gewend zijn te eten. Houd u de eerste tijd aan zijn richtlijnen, want een plotselinge verandering van het dieet leidt in het minst erge geval alleen maar tot diarree.
Natuurlijk heeft de pup een plaats nodig om te liggen. De mand, die het beste in de huiskamer kan staan, kan alvast op de groei worden gekocht. Een houten bak, een hondenstretcher of een kunststof hondenmand  die wat van de grond af staat, is ideaal. Met de aanschaf van een rieten mand of een dik ligkussen kunt u beter  wachten tot de hond ouder is. Puppy's kunnen het vaak niet laten op deze materialen te knagen en als zij dit eenmaal aangeleerd hebben, is de kans groot dat zij dit later blijven doen. Voordat de pup zindelijk is, zal hij de nachten in een kamerkennel of een grote stevige doos moeten doorbrengen. Deze kan het beste in de keuken of bijkeuken gezet worden. Het is een goed idee om het voer en water vanuit een in hoogte verstelbare standaard te verstrekken. Dit voorkomt een verkeerde lichaamshouding bij het eten. Deze standaards en bakken zijn er in verschillende formaten en materialen. Niet te kleine roestvrijstalen bakken in een stabiele standaard zijn misschien wat duurder in aanschaf, maar blijken in de praktijk het langst mee te gaan.
Opdat de puppy zich niet verveelt en zijn tandjes gaat scherpen aan uw meubilair, hebt u voldoende geschikte speeltjes en wat geperste buffelhuidbotjes  gekocht. Let er vooral op dat de speeltjes niet te klein zijn (inslikken!) en dat er geen stukjes afgebeten kunnen worden die gevaar voor uw puppy kunnen opleveren. Vraag aan de fokker welke maat bandje u het beste kan kopen. Het is namelijk beter om steeds een nieuw, passend bandje voor uw pup te kopen dan meteen al een band 'op de groei' die in het begin nog van de kop af kan schuiven. Om de pup te laten wennen aan het bandje, kunt u dat de eerste weken om de hals laten zitten, maar later is het beter de hond alleen een band om te doen als u met hem uit gaat, om beschadiging van de mooie vacht rond de hals te voorkomen.
De vacht moet regelmatig goed worden doorgeborsteld en gekamd. U kunt deze materialen nu alvast aanschaffen, zodat u de pup al op jonge leeftijd aan het borstelen en kammen kunt wennen.

Wat krijgt u mee van de fokker?
Wanneer u uw puppy op gaat halen bij de fokker, is het hondje twee tot drie maanden oud. Gezien de jeugdige leeftijd is het mogelijk dat het hondje dan nog niet alle puppy-entingen  heeft gehad. De fokker zal u het entingsboekje meegeven waaruit blijkt welke entingen uw pup al achter de rug heeft en wanneer deze herhaald moeten worden. Houd u strikt aan dit schema, aangezien de enting gen van levensbelang zijn. De meeste hondjes zijn op deze leeftijd al minstens één keer ontwormd. Aangezien de pup niet op alle wormenkuurtjes  even goed reageert, kunt u aan de fokker vragen met welk merk hij uw pup heeft behandeld. Als uw hondje recht heeft op een stamboom, is het op een leeftijd van ongeveer zeven weken door een gedelegeerde van het stamboek in de oren getatoeëerd. Pas als de fokker voor alle pups een goed tehuis heeft gevonden zal hij de stambomen aanvragen.  Deze zullen na een aantal maanden aan de fokker worden toegezonden, zodat het even kan duren voordat u de stamboom van hem ontvangt.
Als u nog geen voedingslijst hebt gehad, zult u die nu mee krijgen. Houd u aan de gegeven tijden en hoeveelheden. Wanneer u niet tevreden bent over de soort voeding, gaat u niet zelf experimenteren. Een uitgebalanceerde voeding is immers van het grootste belang. Bel in zo'n geval de fokker op en overleg wat u het beste kunt doen.

Het koopcontract
De laatste jaren zijn er heel wat fokkers die u een koopcontract overleggen,  waarin u garantie op de gezondheid  van de pup wordt geboden. In zo'n contract staan onder andere de naam van de hond, het geslacht, de koopprijs, de geboortedatum en de datum waarop de hond aan u is overgedragen. Daarnaast staat erin dat de hond op het moment van afgifte volgens de dierenarts van de fokker ogenschijnlijk geen gebreken vertoonde. Veelal omvat het koopcontract een vorm van garantie, in die zin dat u (een gedeelte van) de pupprijs of een nieuwe pup kunt eisen als het dier binnen een bepaald tijdsbestek een lichamelijk (erfelijk) mankement vertoont waardoor u het vroegtijdig moet laten inslapen. Lees het contract goed door en wanneer u twijfelt aan de inhoud kunt u natuurlijk advies vragen aan een ervaren kynoloog of aan de dierenarts. Hoewel een dergelijk contract op u wat zakelijk over kan komen, is gebleken dat dit zowel de fokker als de koper van de pup veel ellende kan besparen.

De rit naar huis
Het is het beste om de pup met twee personen per auto op te halen. Kinderen kunt u beter thuis laten. Vaak maken zij veel drukte en willen zij tijdens de rit allemaal de puppy op schoot hebben. Het diertje heeft al zo veel nieuwe en beangstigende indrukken te verwerken dat deze extra opwinding hem geen goed zal doen. Neem een handdoek mee en wat tissues, omdat het niet uitgesloten is dat de pup tijdens zijn eerste autorit ziek kan worden. Duurt de rit langer dan een uur, stop dan na een half uurtje om de pup de kans te geven zich te ontlasten.

Voor het eerst thuis
Wanneer u thuis bent, zet u de pup eerst op de plaats waar u hem de komende weken zijn behoefte wilt laten doen. Het beste is hiervoor een plaats die dicht bij huis is en waar normaliter weinig of geen honden komen, bij voorkeur dus uw tuin. Zeker wanneer de pup nog niet volledig is ingeënt, kan hij nog steeds bevattelijk zijn voor ziekten en op drukbezochte hondenuitlaatplaatsen kan hij dergelijke ziekten opdoen. Als het hondje buiten een plasje doet, beloont u hem direct door hem vriendelijk en opgetogen toe te spreken. U begint hiermee al met het zindelijk maken. Eenmaal in huis laat u de pup eerst wat drinken en daarna in alle rust wat rondsnuffelen. Als er al meerdere huisdieren aanwezig zijn, wacht u enkele uren voordat u ze aan elkaar voorstelt. Loop het hondje niet door het hele huis na, roep het niet om de haverklap en vertel uw kinderen dat zij het voorlopig ook met rust moeten laten. Wanneer uw pup voldoende rondgesnuffeld heeft, komt hij in de regel vanzelf op u af.

De eerste nacht
De eerste nacht kan een beproeving worden, zowel voor u en uw huisgenoten als voor het hondje zelf. Het kan zijn dat de puppy, zonder alle tot dan toe vertrouwde geluiden en geurtjes,  gaat janken. Wat u ook doet, ga nooit naar het hondje toe om het te troosten of vermanend toe te spreken. In beide gevallen beantwoordt u namelijk aan zijn verzamelsignaal en vergroot u de kans dat uw hond het voor de rest van zijn leven op een janken zet als hij niet alleen wil zijn, ook als u even boodschappen gaat doen.  Laat de pup op een plaats slapen waar hij weinig kwaad kan aanrichten, bijvoorbeeld in de keuken of bijkeuken. Om de zindelijkheidstraining  te ondersteunen geeft u hem 's avonds na zeven uur niets meer te drinken of te eten en zet u hem in de grote doos of ruime kamerkennel die u al had klaarstaan. Het stevige gaaswerk  van een compostbak is overigens ook een prima ruimte om de hond 's nachts zijn slaapje te laten doen. Geestelijk gezonde honden halen het namelijk niet in hun hoofd om hun eigen slaapplaats te bevuilen met hun uitwerpselen. Leg in de ene hoek van zijn slaapplaats een dekentje,  eventueel met een lapje uit het nest dat u van de fokker hebt meegekregen, en in de andere hoek wat kranten zodat de pup de kans heeft om op een geoorloofde manier zijn behoefte te doen als dit nodig mocht zijn. Leg een kauwbotje op zijn slaapplaats zodat hij de tijd wat kan doden als hij de slaap niet kan vatten. Als u de pup los rond laat lopen in een ruimte, zorg er dan voor dat alle elektrische bedrading weggewerkt is en bevestig kindveilige plaatjes op de stopcontacten, 's Morgens vroeg pakt u eerst het pupje op en zet het direct buiten op de plaats waar het de dag en avond ervoor uitgelaten is. Wanneer u vriendelijk het commando 'plasje' uitspreekt en hem beloont als hij dit opvolgt, zal hij sneller zindelijk worden en is de kans zelfs groot dat hij leert zich op commando te ontlasten. Dit zal in een later stadium erg zinvol blijken. Misschien kunt u het diertje nu al overdag een bandje omdoen, maar wacht met het lopen aan de lijn tot de pup al wat aan zijn nieuwe leefomgeving gewend is.

Afdrukken E-mail

FaLang translation system by Faboba