BKZS - Belgische Klub voor Zwitserse Sennenhonden

Erkende rasclub voor Appenzeller, Berner, Entlebucher en Grote Zwitserse Sennenhond - K.K.U.S.H. nr 720

×

Fout

Fout bij het laden van de menu's: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'AND falang_content.published=1 AND falang_content.reference_id IN(101,219,108' at line 4

Tips aanschaf pup

Reu of teef?
Voordat u contact opneemt met de fokker van een beschikbaar nestje zult u er voor uzelf uit moeten zijn of uw voorkeur uitgaat naar een reu of een teef. Deze keuze is doorgaans heel persoonlijk. Sommige mensen houden van het soms wat zachtere karakter van een teef, maar anderen vallen weer voor het kwajongensachtige gedrag van een reu. Reuen zijn normaliter wat groter en grover dan de teven. Daarnaast zijn zij gewoonlijk wat stabieler van karakter omdat zij niet, zoals de teven, onderhevig zijn aan hormoonschommelingen. Teven zijn tweemaal per jaar gedurende drie weken loops, wat voor veel mensen aanleiding is om voor een reu te kiezen. Reuen kunnen echter wat dominanter zijn, waardoor er meer gevergd wordt van het opvoedkundig inzicht van de baas. Desondanks vinden we onder de reuen ook zachtaardige allemansvrienden en zijn er heel wat teven die 'hun mannetje' staan. Als u al een reu in huis hebt kunt u beter een teef kiezen en andersom, omdat teven en reuen het door de band genomen samen erg goed kunnen vinden en zelden met elkaar om het leiderschap zullen strijden.

De fokker
Meestal verloopt uw eerste contact met de fokker telefonisch. Kijk er niet vreemd van op als de fokker bij voorbaat al alles over u en uw gezinssituatie wil weten. Het is voor een serieuze fokker van belang dat hij weet dat de met zorg gefokte pups op een goed adres terechtkomen. Als u een afspraak hebt gemaakt om naar de jonge hondjes te gaan kijken, maak er dan geen dagje uit van voor de hele familie en blijf niet al te lang plakken. Als u nog niet zeker bent of u op dat adres zult slagen, is het vaak beter om de kinderen thuis te laten. Zij maken het voor u namelijk extra moeilijk om te vertrekken als u bij nader inzien toch op een ander adres wilt gaan kijken. Als de hondjes nog niet volledig ingeënt zijn, is het heel goed mogelijk dat u de jonge pups nog niet op mag pakken of aaien: de fokker weet niet waar u eerder die dag bent geweest en als u bij een kennel was die het wat minder nauw neemt met de hygiëne, kunt u ongewild de puppy's besmetten.

Waar moet u op letten?
Het is heel normaal dat de moederhond  een wat vermoeide indruk maakt. Een bevalling en het zogen en verzorgen van een nest pups gaat geen enkele hond in de koude kleren zitten. Anders wordt het als zij er werkelijk slecht uitziet. Dat zou een aanwijzing kunnen zijn dat de fokker de hoeveelheid pups die zijn teef produceert belangrijker vindt dan haar gezondheid.
Let ook op het karakter van de teef. Een agressieve of angstige moederhond  kan deze ongewenste karaktereigenschappen overdragen op haar pups. Natuurlijk mag zij best wat wantrouwend zijn, zij heeft u nog nooit gezien en voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van haar kroost. De pups zelf behoren een gezonde indruk te maken. Uitvloeiingen uit ogen en neus, een vieze vacht of sporen van diarree zijn geen goed teken. Dikke, opgezette buikjes kunnen wijzen op een worminfectie, maar als de pups net gegeten hebben, zijn de buikjes doorgaans veel dikker dan normaal. De kennel of werpkist en de directe omgeving van de pups moet zo hygiënisch mogelijk zijn en in verband met de zo belangrijke inprentings- en socialisatiefase is het gunstig als de pups zich in de woning van de fokker bevinden in plaats van in een schuurtje achteraf of kennel. De vader van de pups is niet altijd aanwezig op hetzelfde adres. Fokkers maken soms gebruik van de diensten van een uitmuntende dekreu van andere fokkers en in sommige gevallen zal dit een buitenlandse reu zijn. De meeste fokkers zullen u wel een of meerdere foto's, een kopie van de stamboom en andere relevante papieren van de vaderhond  kunnen tonen.

Papieren
Heupdysplasie (HD) en elleboog-luxatie zijn afwijkingen die bij veel grote rashonden voorkomen. Een fokker die zijn taak serieus neemt, laat daarom zijn dieren eerst officieel een röntgenonderzoek ondergaan voordat hij ze voor de fokkerij inzet. Vraag daarom altijd om officiële papieren waaruit blijkt dat de ouderdieren van het nest waar u naar gaat kijken deze afwijkingen niet of nauwelijks vertonen. Veel mensen denken dat ook de pups van HD-vrije ouderdieren voor HD gespaard blijven, maar dat is niet altijd zo. Veel is ook afhankelijk van de voeding en de soort beweging die de jonge hond in de opgroei bij u krijgt. De kans dat u een gezond dier koopt uit een nestje van ouderdieren die gecontroleerd zijn door middel van een röntgenonderzoek is natuurlijk wel veel groter dan wanneer u zomaar een pup aanschaft. Hetzelfde geldt voor een pup waarmee u aan tentoonstellingen deel wilt nemen. Het is geen wet van Meden en Perzen dat een pup uit kampioensouders ook kampioen zal worden, de kans is alleen groter dan wanneer de ouderdieren geen kampioenen zijn. Zeg het altijd eerlijk tegen de fokker als u van plan bent in de toekomst naar tentoonstellingen te gaan of wanneer u niet wilt uitsluiten dat u eens een nestje met de hond wilt fokken. In dat geval zal de fokker u het beste hondje uit het nest aanwijzen, aangezien hij er natuurlijk alleen maar bij gebaat is dat er met de beste honden geshowd of gefokt wordt. Hoe dan ook, ga met de aankoop van een Sennenhond niet over één nacht ijs. De hond zal tien jaar of soms langer deel uitmaken van uw gezin. Het nestje dat u gaat bekijken, is niet het enige nestje in de wereld, en in sommige gevallen kan het verstandiger zijn nog wat langer door te zoeken voordat u uw keuze maakt.

Welke pup wordt het?
Het is een hardnekkig fabeltje dat u altijd het pupje uit moet kiezen dat als eerste op u af komt lopen. Goed gesocialiseerde pups, die gewend zijn aan mensen, komen namelijk allemaal op u af. De eerste pup die u opmerkt, is vaak de brutaalste uit het nest. Misschien vindt u dit een heel lovenswaardige eigenschap, maar weet dan wel dat de opvoeding van een dergelijk karaktervol dier met meer tijd en moeite gepaard kan gaan dan die van een rustiger hondje. Puppy's spelen veel, maar slapen des te meer. Daarom is het ook heel normaal dat de pups in het nest een lome indruk maken. De fokker kan ze niet op commando laten spelen. Wacht, voordat u in zo'n geval voorbarige conclusies trekt, tot het speelkwartiertje  weer is aangebroken. Als u een hondje zoekt om mee te fokken of om mee naar tentoonstellingen te gaan, zijn niet alleen een goede bouw en een goed gebit van belang, maar ook de aftekeningen. De bles van een Sennenhond mag niet te breed zijn, omdat dit de gezichtsuitdrukking van de hond vertekent, maar ook weer niet te smal, waardoor de bles op een of meerdere plaatsen onderbroken lijkt of is. Men ziet op tentoonstellingen graag een hond met zo symmetrisch mogelijke aftekeningen. Wit aan de voeten is mooi, maar een teveel aan wit wordt minder op prijs gesteld. In het ideale geval heeft de hond een symmetrisch wit kruis op de borst in plaats van een grote witte ronde of ovale vlek. Het is vreselijk moeilijk om een gezonde hond te fokken die zowel een goedig bouw heeft als de goede aftekeningen. Als tentoonstellingen u niet interesseren en u geen plannen hebt om met de hond te gaan fokken, kiest u uiteraard de pup die u het meest aanspreekt qua karakter en uiterlijk, en dat hoeft in kynologisch opzicht natuurlijk niet de mooiste te zijn. Het is dan veel belangrijker dat u de hond mooi vindt zoals hij is.

Afdrukken E-mail

FaLang translation system by Faboba